Adria Airways

Sedište: Ljubljana, Slovenija
IATA: JP
ICAO: ADR
Callsign: ADRIA
Moto: Home above the clouds
Bazni aerodrom: Ljubljana
Glavni aerodromi: Priština
Zavisne kompanije: Adria Airways Kosovo

Slovenačka avio-kompanija Adria Airways iza sebe ima iskustvo od preko 50 godina redovnih I čarter letova. Adria Airways je osnovana 1961. kao čarter-kompanija. Od osamdesetih godina na dalje počela je da saobraća na redovnim linijama I postala član IATA-e, Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj. Adria povezuje Ljubljanu sa osamnaest evropskih gradova I nudi redovne letove ka jugoistočnoj Evropi. Na ovim linijama postoji vise od 170 redovnih letova ka Amsterdamu, Barseloni, Beogradu, Briselu, Kopenhagenu, Londonu, Istanbulu, Moskvi, Podgorici, Minhenu, Prištini, Sarajevu, Skoplju, Tirani, Beću I Cirihu. Od decembra 2010. uvedeni su I redovni letovi od Prištine ka gradovima u Nemačkoj, a od 2012. I ka Italiji. 

Avgusta 2004. Adria Airways je bila jedna od prvih avio-kompanija kojoj je uručena IOSA registracija (IATA Operational Safety Audit), koja određuje nivo organizacije kompanije, njene operativne procedure i bezbednost letenja. U januaru 2010. godine, kompanija je postala punopravni član Star Alliance-a. Na ovaj način, preko svojih partnera, Adria je razvila globalnu mrežu letova na 27 linija, odnosno više od 21 000 dnevnih letova, na 1290 aerodroma, u 189 zemalja sveta. Iz Ljubljane Adria Airways leti direktno do: Amsterdama, Beograda, Brisela, Kopenhagena, Frankfurta, Istanbula, Moskve (Šeremetjevo), Minhena, Prištine, Podgorice, Sarajeva, Skoplja, Tirane, Beča i Ciriha. Iz Prištine, osim do Ljubljane, leti i do: Frankfurta, Minhena i Verone. U čarter saobraćaju saobraća do mnogih destinacija na Mediteranu i Bliskom istoku (Španija, Malta, Tunis, Grčka, Egipat, Kipar, Turska, Jordan, Izrael).

Sedište kompanije je u Ljubljani, na aerodromu Jože Pučnik. Celokupno osoblje Adria Airways-a odlikuje visoka profesionalnost, koja se manifestovala I kroz njihove internacionalne karijere širom sveta. U ime Airbus industrije, piloti Adria Airways-a podučavali su pilote širom sveta, na letilicama tipa A320.