O China Airlines-u

China Airlines (CAL) je nacionalni avio-prevoznik i najveća avio-kompanija Republike Kine, poznate i pod imenom Tajvan. 

ISTORIJAT

Osnovana je 16.decembra 1959.godine, a njen osnivač bio je penzionisani oficir vazduhoplovstva. Kompanija koja je kompletno bila u vlasništvu Vlade Republike Kine, u početku se usresredila na čarter letove. Tokom 60-ih CAL je krenuo da uspostavlja svoje rute u redovnom avio-saobraćaju. Let između Taipeia i Hualiena je oktobra 1962. postao prva domaća linija ovog avio-prevoznika. Rast CAL-a se nastavlja 1. decembra 1966. godine, kada je Saigon (današnji Ho Ši Min) u Vijetnamu postao prva međunarodna destinacija. Letovi preko Pacifika pokrenuti su 2. februara 1970. rutom koja je vodila do San Franciska. Narednih 20 godina postepeno su pokretane brojne destinacije, među kojima su: Los Anđeles, Njujork, Honolulu, Darhan i Johanesburg, dok je prva evropska destinacija bio Amsterdam.

Kako bi unapredio sigurnosnu komponentu, CAL je nakon 90-ih rešio da bivše vojne pilote zameni civilnim, posebno onim sa već dokazanim letačkim dosijeom. Pored toga, kompanija je pokrenula avio-akademiju i tako stvorila mogućnost da kandidati prođu njen program obuke. Sistemi održavanja, kao i brojne operativne procedure dovedene su na visok nivo, što je kulminiralo priznanjem od strane IATA Operational Safety Audit (revizorski organ IATA). 

CHINA AIRLINES DANAS

Danas, CAL leti ka 98 destinacija u 29 zemalja na četiri kontinenta, sa posebno razvijenom azijskom mrežom. Iako nije u direktnom vlasništvu države, ovom avio-kompanijom upravlja China Airlines Group, koja je u podređena China Aviation Development fondaciji, koja je, pak, u vlasništvu Vlade Republike Kine. Avio-kompanija, sa sedištem i operativnim centrom na Taoyuan International aerodomu (CAL park), leti ka odredištima u Aziji, Evropi, Severnoj Americi i Okeaniji. Mandarin Airlines, ćerka kompanija, koja je u potpunosti u vlasništvu CAL-u, obavlja regionalne letove ka sekundarnim destinacijama, naravno, sa manjim kapacitetima.